Hoppa till innehållet
Biblioteket meddelar: Ny app: Biblio - Ditt digitala ljudboksbibliotek i mobilen. Här kan du söka, utforska, låna, läsa och lyssna på böcker – både streama och ladda ner. Du loggar in med ditt bibliotekskort och PIN-kod.
Omslagsbild för Medicinen och det mänskliga
Isbn: 978-91-2709-599-1
Förlag: NoK Akademisk
Kategori:
Medicin & hälsa
Tillgänglig sedan: november 2011

E-bok

Medicinen och det mänskliga

Vad innebär ett vårdande förhållningssätt?
   Vårdaren beskrivs i denna bok inte bara som en tillämpare av vetenskapliga kunskaper utan också som en konstnär - en utövare av vårdandets konst med trösten som det centrala innehållet. Genom resonemang om vardagliga vårdsituationer berörs inte minst bemötande frågor.
   Medicinen och det mänskliga handlar om vårdens etiska och humanistiska kärna. Den lyfter fram medicin och sjukvård som ett moraliskt projekt och granskar detta i ett kulturellt perspektiv med exempel från såväl skönlitteratur som andra konstformer. Här vidgas medicinens traditionella naturvetenskapliga föklaringsmodell till att också omfatta en humanvetenskaplig förståelsekunskap med den lidande människan i fokus.
   I en tid då medicinsk vetenskap alltmer betonar det strikt rationella och strävar efter enhetlighet och standardisering föröker författaren Carl-Magnus Stolt i stället ta fasta på komplexiteten och det mångtydiga runt människans hälsa och sjukdom. Han utgår med andra ord från att medicinen är en tolkningslära. Boken belyser bland annat frågan om huruvida vårdandets konst kan läras och om den kan utforskas vetensapligt. Slutsatsen är att många inslag i vårdpraktiken är omätbara men ändå omistliga.


Logga in för att låna

Information

Logga in för att låna denna titel och för att se aktuell lånestatus.
Se mer under Så lånar du

Stöds av följande plattformar

PC/Mac

Surfplatta Läsplatta

Smartphone