Hoppa till innehållet
Biblioteket meddelar: Ny app: Biblio - Ditt digitala ljudboksbibliotek i mobilen. Här kan du söka, utforska, låna, läsa och lyssna på böcker – både streama och ladda ner. Du loggar in med ditt bibliotekskort och PIN-kod.
Omslagsbild för Samtalsterapi : Språket som kur och krämpa
Isbn: 978-91-2782-829-2
Förlag: NoK Akademisk
Kategori:
Psykologi
Tillgänglig sedan: november 2020

E-bok

Samtalsterapi : Språket som kur och krämpa

Psykoterapi bygger på att man samtalar. Ändå är det förvånande få terapier som teoretiskt berör hur själva samtalandet kan leda till exempelvis insikt, kognitiv omstrukturering eller beteendeförändringar.

I Samtalsterapi utgår författarna från det mänskliga språket som fenomen, och undersöker hur behandling i form av pratande kan påverka människors liv. Utifrån inlärningspsykologi identifierar de tre principer som antas vara centrala för förändringsarbetet i terapier där språket är ett avgörande medium. Förhoppningen är att de tre principerna kan hjälpa terapeuter från olika skolbildningar att utveckla sitt behandlingsarbete.

Boken skildrar också ett paradoxalt dilemma att det inre samtal som varje människa har med sig själv är en del av det problem som samtalsterapin avser påverka. Läsaren bjuds in till en tankeväckande konversation om att förstå det mest grundläggande i all psykoterapi själva språkandet.

Boken riktar sig till studerande och yrkesverksamma inom psykoterapi, klinisk psykologi och psykiatri och alla som har samtalet som sitt arbetsverktyg eller som intresserar sig för hur språket förhåller sig till terapeutisk praktik.

Niklas Törneke är leg. läkare, specialist i allmän psykiatri och leg. psykoterapeut, verksam vid NT Psykiatri på Öland. Jonas Ramnerö är fil. dr i klinisk psykologi, leg. psykolog och leg. psykoterapeut. Han är enhetschef vid Kompetenscentrum för psykoterapi inom Centrum för psykiatriforskning, KI/Region Stockholm.

Sagt om boken:

Två erfarna kliniker en psykiater och en psykolog ger sig i kast med gåtan om hur det egentligen går till när själva pratandet, vårt språk, kurerar oss. En lärorik bok som rekommenderas!
Liria Ortiz, leg. psykolog, leg. psykoterapeut, lärare och handledare i KBT och ACT, utbildare i motiverande samtal samt författare

Den här boken ger ett viktigt bidrag till förståelsen av samtalsterapi. Språket, människans främsta uppfinning, är även en av anledningarna till att vi drabbas av nedstämdhet, oro och ångest. Författarna visar hur inlärningsteori kan användas för att förstå processen i terapeutiska samtal, vilka teoretiska förtecken de än har.
Rolf Holmqvist, professor emeritus i klinisk psykologi vid Linköpings universitet


Provläs (Ladda ner)
Logga in för att låna

Information

Logga in för att låna denna titel och för att se aktuell lånestatus.
Se mer under Så lånar du

Stöds av följande plattformar

PC/Mac

Surfplatta Läsplatta

Smartphone